Gezondheid Tips
Image default
Zintuigen

Voordelen van slaapmaskers

VOORDELEN VAN SLAAPMASKERS

Slaapmaskers worden soms opgezadeld met het stereotype dat ze vrouwelijk of frivool zijn, terwijl ze in werkelijkheid een nuttig slaapmiddel zijn dat waarschijnlijk door meer mensen zou moeten worden gebruikt. 

Bekijk hieronder enkele van hun vele voordelen.

1. Ze zijn goedkoper dan verduisteringsgordijnen.
Onderzoekers die slaap bestuderen zijn vrij unaniem in het oordeel dat hoe donkerder je kamer, hoe beter je slaap. Maar de meesten van ons wonen niet in grotten, en de enige manier om je slaapkamer helemaal donker te maken is met verduisterende gordijnen – een kostbare aangelegenheid als je grote ramen hebt. Als alternatief kunt u duisternis simuleren door een slaapmasker te gebruiken om te voorkomen dat het omgevingslicht (of, als u een dagslaper bent, het daglicht) uw ogen raakt. 

2. Ze verbeteren je slaapkwaliteit.
De belangrijkste reden dat die wetenschappers zeggen dat je duisternis nodig hebt voor een goede slaap is eigenlijk evolutionair. Mensen – en onze pre-menselijke voorouders – zijn van nature dagdieren, wat betekent dat we overdag wakker zijn en ’s nachts slapen. Duizenden jaren voordat we met elektrisch licht tot laat in de avond konden werken of socializen, sliepen mensen van nature als het donker was en waren ze overdag wakker. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze duisternis associëren met slaap, en ze produceren meer melatonine (het hormoon dat onze slaap- en waakcycli regelt) wanneer ze een afwezigheid van licht waarnemen.

Naast een verhoogde melatonineproductie hebben wetenschappers ook een verband gelegd tussen donker slapen en een langere REM-slaap en minder waakzaamheid – wat betekent dat je meer kans hebt om diep te slapen en de hele nacht door te slapen. En ze hebben deze voordelen gevonden met slaapmaskers, niet alleen in donkere kamers.

3. Ze kunnen helpen bij slapeloosheid.
Omdat onze hersenen duisternis associëren met slaap, kan het mogelijk zijn om een slaapmasker te gebruiken om de “ruis” (stress, angst, opwinding, enz.) in onze hersenen te dempen die ons ’s nachts wakker houdt. Slaapmaskers maken het ook onmogelijk voor u om uw ogen te openen en te kijken naar de verleidingen en afleidingen rond uw kamer of naar uw wekker, die volgens slaapwetenschappers sowieso uit het zicht moet zijn vanuit uw slaaphouding.

Slaapmaskers hebben niet dezelfde bijwerkingen – of risico’s – als farmaceutische slaapmiddelen of alcohol.

4. Ze zijn veiliger dan medicatie of alcohol.
Veel mensen die moeilijk slapen gebruiken slaappillen of zelfmedicatie met alcohol om wat rust te krijgen. Maar farmaceutische slaapmiddelen, zelfs die zonder recept, kunnen verslavend werken of bijwerkingen hebben. (Bovendien is de kans op overdosering reëel.) En alcohol brengt niet alleen dezelfde risico’s met zich mee als slaappillen, maar verstoort ook uw slaapcyclus en heeft een negatieve invloed op de algehele kwaliteit van uw nachtrust.

Omdat slaapmaskers je hersenen laten geloven dat het tijd is om te slapen, zijn ze een laag risico, niet-chemisch alternatief voor meer conventionele slaapmiddelen, maar je zult merken dat ze net zo effectief zijn.

5. Ze kunnen droge ogen helpen voorkomen.
Als u uw huis centraal verwarmt of koelt, vult droge lucht uw kamer en blaast op u terwijl u slaapt – en het kan ook stof en haren van huisdieren opwekken waarvan u niet eens wist dat ze rondslingerden. Investeren in een luchtbevochtiger kan hier nuttig zijn, maar het zal niet voorkomen dat de gerecirculeerde lucht in uw ogen blaast. Een slaapmasker kan echter een beschermende barrière over uw ogen leggen en ze beschermen tegen uw HVAC.

Slaapmaskers kunnen ook nuttig zijn voor mensen die nachtelijke lagopthalmos hebben – het onvermogen om de ogen volledig te sluiten wanneer ze slapen. Omdat onze ogen de bescherming en smering nodig hebben die onze oogleden bieden, kunnen mensen die hun oogleden niet volledig kunnen sluiten extreem droge ogen krijgen, en zelfs permanente schade oplopen. Slaapmaskers kunnen dit helpen verminderen, door een gesloten omgeving rond het oog te creëren, maar merk op dat de zeer “ademende” slaapmaskers die veel mensen zoeken misschien geen goede oplossing zijn voor lagopthalmos patiënten. In plaats daarvan moeten zij samen met hun arts een slaapmasker kiezen dat speciaal bedoeld is om te helpen bij de hydratatie van de ogen.

6. Ze kunnen goed zijn voor je huid.
Als je wakker wordt met de afdrukken van je gerimpelde kussensloop op je gezicht, ziet dat er niet alleen grappig uit: na verloop van tijd kan het zelfs leiden tot rimpels. Als je op je zij of buik slaapt, kan de combinatie van de druk tegen je huid en het wrijven over je kussensloop waardoor deze indrukken ontstaan, leiden tot de afbraak van collageen – en dat betekent kraaienpootjes. Je kunt een speciaal kussen of kussensloop proberen om dit te verhelpen, of je kunt proberen om op je rug te leren slapen (ik heb het geprobeerd; het is niet gemakkelijk), maar als je tevreden bent met je slaapgewoonten, kun je ook een slaapmasker nemen om de tere huid rond je ogen te beschermen, waar bij veel mensen de eerste rimpels worden gevormd. Het slaapmasker dient als een beschermend laagje tussen jou en je kussen, zodat je minder snel wakker wordt met velletjes en dus ook minder snel last hebt van de afbraak van collageen.

Als je huid minder rimpels en meer acne vertoont, is het mogelijk dat je kans op uitbraak wat toeneemt onder je slaapmasker. Om dit risico te verkleinen, moet u een masker kiezen van 100% natuurlijke, ademende materialen zoals katoen of zijde, en het regelmatig wassen met een geurvrij wasmiddel en zonder wasverzachter. Dat gezegd hebbende, kan je slaapmasker nog steeds meer goed doen voor je acne dan kwaad: omdat acne kan verergeren door onvoldoende of slechte slaap, kan het gebruik van een slaapmasker om je gewoonten voor het slapengaan te verbeteren, meteen een positieve invloed hebben op je acne.

7. Er zijn veel soorten om uit te kiezen.
Misschien heb je al eens een slaapmasker geprobeerd en besloten dat het niets voor jou was. Maar misschien is het gewoon dat specifieke masker, en niet alle slaapmaskers, niet geschikt voor je. Als u niet van druk op uw oogleden houdt, zijn er maskers die van uw oog af zitten. Als u niet van maskers houdt die u met klittenband kunt verstellen, zijn er maskers met lingerie-achtige schuifbandjes om de maat aan te passen. Als u niet van maskers die zijn te groot en omvangrijk houdt, zijn er letterlijk honderden low-profile, blinddoek-stijl maskers om uit te kiezen. Als u denkt dat de maskers niet genoeg licht blokkeren om er last van te hebben, probeer dan een van de verduisteringsmaskers.

Met andere woorden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer een paar maskers met een redelijk teruggavebeleid (of prijzen die zo laag zijn dat als de maskers u niet bevallen, u zich niet afgezet voelt) en kijk welke stijl voor u geschikt is. Ik weet dat als ik er niet een paar op maat had gepast, ik waarschijnlijk ook niet zou denken dat slaapmaskers geschikt voor mij zouden zijn.

slaapmasker

https://slaapwetenschap.nl/hoe-val-je-snel-in-slaap/