Gezondheid Tips
Image default
Aandoeningen en ziekten

Waarom spelen belangrijk is voor puppy’s

Behalve dat spelen leuk is voor jou en jouw hond, speelt het ook een belangrijke rol bij de voorbereiding van je puppy op het leven als volwassene. Spelen helpt hem sociale en fysieke vaardigheden te ontwikkelen die hij de rest van zijn leven nodig zal hebben.

Hoe puppy’s spelen in hun eerste jaar

Puppy’s beginnen met hun moeder en nestgenootjes te spelen als ze tussen de 2 en 4 weken oud zijn. Het spelen met nestgenootjes is heel belangrijk voor het aanleren van sociale vaardigheden. Puppy’s spelen met elkaar door te spelen en te vechten, en bijten elkaar (of hun moeder) vaak te hard. Wanneer dit gebeurt, piept de ontvanger, en als de bijter niet ophoudt, zal de ontvanger van de beet weigeren verder te spelen. Dit leert de puppy belangrijke communicatie- en bijtvaardigheden, en is een van de redenen waarom puppy’s niet van hun nest gescheiden moeten worden voordat ze 7 weken oud zijn. Als een puppy eerder wordt gescheiden, moet je proberen een jong speelkameraadje voor hem te vinden, of zelf de rol op je nemen. Als de puppy te hard bijt, roep dan “au!” en weiger te spelen als hij doorgaat.

Puppy’s beginnen met voorwerpen te spelen als ze tussen de 4 en 5 weken oud zijn. Het is belangrijk om in deze periode ballen en andere speeltjes en veilige voorwerpen aan puppy’s te introduceren, omdat puppy’s al op jonge leeftijd specifieke speelgewoonten aanleren. Als je puppy 8 tot 12 weken oud is, moet je hem laten kennismaken met het concept apporteren. Puppy’s die niet op die vroege leeftijd worden blootgesteld aan het idee van apporteren, kunnen later moeite hebben om het te begrijpen en zullen het concept misschien nooit leren.

Van pup naar volwassen 

Tussen de leeftijd van 2 en 6 maanden zijn de spelletjes van puppy’s nog steeds gericht op spelgevechten. Als jouw puppy andere honden heeft om mee te spelen, is dat prima, maar je wilt ook dat hij met jou speelt. Als hij met mensen speelt, moet je zijn vechtspelletjes ombuigen naar iets wat meer geschikt is. Naarmate jouw puppy groeit, zal hij klaar zijn voor wat meer geavanceerd speelgoed. Bij verschillende puzzel- en interactieve speeltjes moet hij werken om er traktaties of kleinere speeltjes uit te halen. Puppy speelgoed is ideaal om zijn gedachten bezig te houden als je niet bij hem kunt zijn. Wissel het speelgoed van je hond om de paar dagen af, zodat hij er enthousiast over blijft.

Tussen 7 en 12 maanden speelt jouw puppy vaak met het idee u te laten zien hoeveel sneller, sterker en slimmer hij is dan u. Je kunt meespelen, maar zorg ervoor dat jij wint en dat jij degene bent die zegt wanneer het spel afgelopen is. Tikspelletjes, hoe verleidelijk ook, kunnen slechte gewoonten aanleren, maar niet als je een “game over”-woord hebt dat betekent dat het tijd is om te stoppen met spelen en dat hij nu moet komen als hij geroepen wordt.

Middels het spelen kun jij je hond ook verschillende commando’s aanleren. Zodra hij iets goeds doet, kun je hem belonen met wat hondensnoepjes. Die kun je het best verstoppen in een handig beloningstasje voor de hond.

Het belang van spelen

Spelen daagt jouw hond mentaal en fysiek uit, beide belangrijk om de hond thuis rustig en goed opgevoed te houden. Gebrek aan beweging wordt in verband gebracht met veel gedragsproblemen. Spelen is ook belangrijk voor de fysieke en intellectuele ontwikkeling. Puppy’s rennen, draaien en worstelen, waardoor ze spieren, behendigheid en kracht ontwikkelen. Door spelletjes te spelen waarbij je puppy verborgen voorwerpen moet zoeken, geursporen moet volgen of keuzes moet maken, leert de puppy zijn hersenen en zintuigen te gebruiken.

Spelen kan helpen vertrouwen op te bouwen bij verlegen honden, en spelen in nieuwe situaties kan honden helpen zich aan deze situaties aan te passen. Spelen kan worden gebruikt als beloning voor goed gedrag, en het is vaak een betere motivator dan voedsel voor actieve honden. Spelen is belangrijk voor de band tussen jou en je hond. Honden die als pup spelletjes spelen met mensen, hebben meer kans om dezelfde soorten spelletjes te blijven spelen als volwassen hond. Ze hebben meer interactie met de mensen met wie ze spelen. Zulke honden zijn leuker om bij in de buurt te hebben, en zijn meestal ook gezelliger voor andere mensen.

Spelen is niet alleen voor puppy’s. Ook als jouw hond volwassen is, houdt je hem jong door met hem te spelen.