Gezondheid Tips
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat zijn aambeien en hoe behandel je ze?

Veel mensen hebben last van aambeien en mensen schamen zich er ook voor. Heel veel mensen krijgen in hun leven wel eens te maken met aambeien. We bespreken in dit artikeln hoe deze ontstaan, hoe je ze zelf kunt behandelen en wanneer je naar de dokter moet gaan. In veel gevallen worden aambeien behandeld met aambeienzalf welke je zelf kunt kopen.

Wat zijn aambeien?

Wanneer je last hebt van vergrote aderen aan de binnen en buitenkant van de anus en het rectum dan spreken we van aanbeien. Deze aderen kunnen veel pijn en jeuk veroorzaken en als ze erg gezwollen zijn kunnen ze gaan bloeden en zal het zitten ook pijnlijk kunnen zijn.

Aambeien tijdens je zwangerschap

Als je in verwachting bent van je kindje dan kan het voorkomen dat je last krijgt van aambeien. Dit komt meestal doordat je zwaarder wordt en er meer druk op het bekken komt. Ook bij het tillen van zwaardere dingen of het hard persen tijdens de stoelgang kan het ontstaan van de aambeien bevorderen.

Welke symtomen zijn er?

Sommige aambeien voel je niet. Vaak als deze inwendig zijn dan voel je het meestal niet. Het kan wel zijn dat je wat bloed ziet op het wc papier. Externe aambeien doen daarentegen vaak pijn, jeuken en het zijn harde uitwendige knobbels die kunnen knappen waarna bloed kan ontsnappen.

Wat kan je er tegen doen?

– Voeding: Zorg dat je voldoende vezels en vitaminen binnen krijgt.
– Drinken: Drink voldoende water
– Verzacht gebied rond de anus: Een warm bad voor 10-30 minuten werkt erg verzachtend. Uiteraard wel voorzichtig met afdrogen (ga dippen!)
– Zacht toiletpapier: Zorg voor zacht toilet papier, hard papier schuurt veel te veel rond de pijnlijke aambeien waardoor deze kunnen gaan bloeden
– Bewegen: Heb je een zittend beroep dan kan het zitten pijnlijk zijn, je hebt hiet wel speciale aambeienkussentjes (ringkussens) om de pijn te verzachten. Ga daarnaast regelmatig even een stukje wandelen.

Lost het probleem zich niet op of is het te erg? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.